Hoş Geldiniz | 06 Mayıs 2024 Pazartesi

UZAYA DAHA GERÇEKÇİ BAKMAK: JAMES WEBB TELESKOBU

ECE KORKMAZ (Almanca Öğretmeni) 24 Mayıs 2023 Çarşamba 00:06:31 ÖÖ
171 kez okundu.

James Webb Uzay Teleskobu 25 Aralık 2021 günü fırlatıldı. Bir aylık yolculuk sonrası faaliyet konumu olan L2 bölgesine ulaştı. Bu yolculuğu esnasında roketin kargo kompartımanına sığabilmek için kapalı konumda olan tüm parçaları, tavus kuşunun kuyruğunun açılması misali sorunsuz bir şekilde açıldı. Sonrasında aletlerin soğutulması, teleskop parçalarının devreye alınması, odak ayarlarının yapılması ve görüntü kaydedilmesi için gereken süreçler tamamlanarak elde edilen ilk resimler 12 Temmuz 2022 günü tüm dünya ile paylaşıldı.
James Webb görüntülerinin, 30 yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdüren ve elde ettiği görüntüler ile ağzımızı açık bırakan Hubble Uzay Teleskobu görüntülerinden daha iyi olacağı zaten beklenmekteydi. Zira Hubble teleskobunun ayna çapından neredeyse 3 katı daha büyük Webb teleskobunun yüzey alanı, yani ışık toplayabilen yüzeyi 7.5 kat daha büyük. Bu sayede daha fazla ışık demeti odaklayarak daha net görüntü elde edebiliyor. Yukarıda görülen resim için Webb ile 12.5 saatlik, yani aynı alanın Hubble görüntüsü için yapılan pozlamanın 50’de biri zamanda elde edildi. Bu kadar kısa pozlamada bile Hubble görüntüsünden çok daha fazla ayrıntı içeriyor. Daha uzun pozlama ile Webb görüntülerinin daha da fazla detayları gözlememizi sağlayacağı insana heyecan veriyor.
Webb teleskobu, muazzam çözünürlüğü ile en uzaktaki galaksilerin kızıl ötesi ışımasını görmemizi sağladı. Evrenin yaşı 13.8 milyar yıl. Evrenin ilk evreleri hakkında bilgilerimiz çok sınırlı. Çünkü Evren hızlanarak genişliyor. İlk evrelerde oluşan galaksiler bizden çok uzaktalar. İlk Webb görüntüleri ile 13.5 milyar yaşında, yani Evren ömrünün henüz %2’sindeyken oluşmuş galaksiler ortaya çıktı. Daha derin pozlama ile Webb’in bizi biraz daha geçmişe götüreceği aşikâr.
James Webb Teleskobu sadece çok uzak galaksileri gözlemiyor. Samanyolu nesneleri, bulutsuları ve öte gezegenler, yani başka yıldızların çevresindeki gezegenler de önemli Webb hedefleri arasında.
Webb uydusu üzerindeki gözlem araçlarından biri hidrokarbon gibi organik bileşiklerin yaydığı ışımaya duyarlı. Uzak gezegenlerde gözlenecek organik bileşikler, Evrenin başka noktalarında yaşamın izlerinin sürmek için çok önemli. İlk Webb gözlemleri WASP 96b adlı öte gezegenin atmosferinde su molekülleri bulunduğunu gösterdi bile.Benzer gözlemler çok sayıda Dünya benzeri öte gezegen için yapılacak, Dünya’yı gezegen evriminde nasıl bir gelecek beklediği daha ayrıntılı öngörülebilecek.


 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ