Hoş Geldiniz | 19 Mayıs 2024 Pazar

POLYGLOT NEDİR?

AHMET CİMŞİT (İngilizce Öğretmeni) 19 Mayıs 2023 Cuma 09:53:40 ÖÖ
355 kez okundu.

İki dil konuşanlara “bilingual“, üç dil konuşanlara “trilingual“, dört dil konuşanlara “quadrolingual“, beş altı veya daha fazla dil konuşanlara da “polyglot (poliglot)” deniyor. İkinci, üçüncü, dördüncü tamam ama bir kişi dörtten faz la dşlş nasıl öğrenebiliyor!
Polyglotlara göre bir dili öğrenmenin en hızlı ve kolay yolu o dili konuşmakla başlamak. Yani o dilin kurallarını “özene+yüklem+zaman+ …” kalıplarıyla değil, bizzat konuşmalarda duyduğumuz şekilde, ve kurallardan bağımsız olarak konuşma kalıpları olarak oluşturarak olduğunu söylüyorlar. Elbette hatalarımız olacak. Ana dilimizi konuşmayı öğrenirken de hatalar yapıyoruz. Hata Yapmaktan Korkmamalıyız. Hata yapmaktan korkmak, o dili pratik etmek, o dili öğrenmek için bir engeldir.
Karşılıklı diyaloglar kurarken karşımızdakinin çıkardığı sesleri taklit ediyoruz dil öğrenme sürecinde. Sözlü bir iletişim olduğu için karşımızdaki kişinin çıkardığı sesi, ki biz buna ifade, cümle de diyebiliriz, kopyalıyoruz ve bu sesi yine karşımızdakine veya konuştuğumuz başka bir kişiye iletiyoruz. Karşılıklı diyaloglarla bu sesi o kadar çok tekrarlyoruz ki artık herhangi bir yazılı iletişim sürecinde yazma ihtiyacı duyduğumuzda da yazabiliyoruz.
Polyglotlar da elbette kelimeler öğreniyorlar ama onlar daha ziyade öğrendikleri dilin ortamında bulunarak ve bir etkileşimde bulunarak halkın gündelik diyaloglarda en sık kullandıkları ifadeleri öğrenerek işe başlıyorlar. Aslında günlük konuşmalarımızda kullandığımız kelime sayısı bini aşmıyor. Yani yaklaşık beş yüz kelime öğrenebilen biri ve sesleri taklit etmekten, hata yapmaktan çekinemeyen biri o dili hızlı bir şekilde öğrenebilir.
Çünkü günlük konuşmaların çoğu toplamda 400-600 kelime ile yapılıyor. Bu da çocukların ana dillerini öğrenme süreçleriyle aynı gibi. Çocuklar da ana dillerini öğrenirken günlük konuşmalarda karşılaştıkları en sık kullanılan kelimeleri ve bu kelime kombinasyonlarıyla kurulan cümleleri öğrenerek işe başlıyorlar. İlgili dili öğrenirken konuşmanın yanında bizim kelime öğreniminde kullandığımız kelime kartları, okumalar da tabiki destekleyici olcaktır.
Aslında polyglotlar çocukların ana dillerini doğal şekilde öğrenirken takip ettikleri süreci taklit ediyorlar. Dilin kurallarını bir kenara bırakıp konuşma dilini ve konuşma şeklini öğreniyor. Daha sonra konuştuğu dili yazıya döküyor. Çocuklarda da öyle değil mi? Önce ses çıkarmayı öğreniyorlar bir yaşındayken. Daha sonra kelimeler, cümleler takip ediyor. Ama kelime yazmayı altı yaşında öğrenmeye başlıyor.
Özetlersek, dili gramer olarak öğrenemeye çalışmazsak, hata yapmazsak, İyi bir dinleyici ve taklitçi olursak, öğrendiklerinizi hemen konuşmaya aktarabilirsek, kelime öğrenmek için çaba harcarsak, bu süreci geniş bir sürece yayarsak bir dili kolayca öğrenebiliriz. Belki biz de polyglot olabiliriz.
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ