Hoş Geldiniz | 05 Mayıs 2024 Pazar

HENÜZ BOYASI KURUMAMIŞ TABLOLARLA YAPILAN MÜZAYEDELER

SAİME BİÇER (Görsel Sanatlar Öğretmeni) 01 Mart 2021 Pazartesi 07:07:33 ÖÖ
433 kez okundu.

Müzayedeler genelde eski tarihli ve fiyatı piyasada test edilmiş çalışmaların satışa sunulması ile yapılır. Sanat eseri müzayedelerinde; satışa konulanın sanat eseri olma özelliği yanında tablonun yapım tarihi ile oluşan antika olma özelliği de fiyatta önemli unsurdur.
Son zamanlarda bir sanatçının daha önce beğeni almış çalışmalar için sanatçılara zamana karşı yarışla verilen siparişleri sonucunda yaptırılan benzer çalışmalarla müzayedeye satış için çalışmalar konulması giderek artmaktadır. Bu zamana karşı yarış ve beğenilmeme kaygısının ortadan kalkması nedeniyle eser kalitesi de çoğu zaman gözden kaçmaktadır.
Henüz boyası kurumamış sipariş usulü çalışmalarla yapılan müzayedeler;  bir çeşit hızlandırılmış ve psikolojik baskı altında özel sergide yapılan satıştır. Bu satışların gerçek müzayede satışı ile ilgisi yoktur. Burada tek hedef; alıcı için benzerinin altında ve müzayede için de benzerinin üstünde fiyat oluşmasını sağlamaktır.  Sanatçı dönemsel çalışmalarını sergilerde ortaya koyar ve oradan alacağı tepki sonucuyla da kendisini test eder. Bu test sonucunda kendisini sürekli yeniler.  Bu tarz müzayede için yapılan çalışmaların sayısı artınca sanatçı ekonomik olarak rahatlasa da monoton ve tekrara dayalı mekanik bir üretim süreci içinde kalır.
Bu dar ve baskı altındaki piyasada arz/talep dengesi oluşmayacağı için o henüz boyası kurumamış tablo için gerçek piyasa fiyatı oluşturulamaz. Bu tarz satış; galeriden de müzayededen de satış değil, alıcı, sanatçı için olumsuzluk yaratan, ama müzayedeci için olumlu bir pazarlama taktiğidir.
SAİME BİÇER (GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENİ)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ