Hoş Geldiniz | 19 Mayıs 2024 Pazar

ÇOKLU ZEKA KURAMI

BUSE YILMAZ (Rehber Öğretmen) 03 Mart 2021 Çarşamba 07:09:42 ÖÖ
413 kez okundu.

1943 doğumlu Howard Gardner  Amerikan bir psikologdur. Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zeka olduğuna dair geleneksel kurama karşı çıkan Gardner, ilk kez 1983 yılında her bireyin birbirinden farklı pek çok zekasının olduğu ve bunların her birinin kendine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır. İnsanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekaya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zeka” teorisini ortaya atmıştır.
Gardner’a göre zeka, gerçek yaşam problemlerini ya da hayatın içinde karşılaşacağımız zorlukları teker teker çözmek, işe yarar ürünler üretmek ve yeni problemler bulmak ya da yaratmak için gerekli olan problem çözme becerilerinin kullanılmasıdır.
Çoklu Zeka Kuramına göre insan aklı/beyni milyonlarca yıl içinde 7 değişik beceri alanı geliştirmiştir.
Bunlar sözel-dilbilimsel, mantıksal-matematiksel, müziksel, uzamsal görsel, bedensel, kişisel-içsel ve sosyal- bireylerarası zeka olarak adlandırılır. Gardner'i n ortaya attığı Çoklu Zeka Kuram'ında yer alan yedi ayrı zekaya ilaveten, Goleman, Duygusal Zeka diye adlandırdığı bir zekanın varlığını ortaya atmış,  ayrıca yine Gardner tarafından Doğacı Zeka diye adlandırılan sekizinci bir zekanın varlığı ortaya atılmıştır. Gardner bu zekası gelişmiş bir bireyi "doğal kaynaklara ve sağlıklı bir çevreye yoğun ilgisi bulunan, flora ve faunayı tanıyan, bunların sonuçlarının ayrımını doğal dünyada yapabilen ve yeteneklerini üretken olarak kullanabilen biri" olarak tanımlamaktır.
Gardner’a göre herhangi bir alanla ilgili olan bir işin yapılmasında genellikle birden fazla zeka türü kullanılmaktadır. Örneğin matematik alanındaki faaliyetler genellikle, mantıksal-matematiksel ve uzamsal zekanın birlikte çalışması gerektirmektedir. Bunun yanında bir alanda yetenekli olmanın birden çok yolu bulunmaktadır. Uzaysal becerilerde çok az yeteneği olan bir birey, temel olarak sözel ve mantıksal-matematiksel zekaya dayanan anlamsal stratejileri kullanarak, uzaysal görevlerle ilgili çok yüksek düzeyde başarı elde edebilmektedir.
 BUSE YILMAZ (REHBERLİK ÖĞRETMENİ)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ