Hoş Geldiniz | 19 Mayıs 2024 Pazar

AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR

SİNEM ŞAHİN (Sınıf Öğretmeni) 25 Eylül 2020 Cuma 08:00:49 ÖÖ
433 kez okundu.

Çocukluktan kazanılan iletişim ve etkileşim modelleri uzun süreli olmaya adaydır. Anne baba genç bireyi ergenlik döneminde daha iyi yönlendirmek için çocukluk döneminde bu dönemin temellerini atmalıdırlar. Çocukluk döneminde anne ve baba ile iyi bir iletişim ve duygusal paylaşımı olan gençlerin ergenlik döneminde de anne baba ile bu iletişim modelini devam ettirdikleri görülür. Çocukluk döneminde kendi duygularını anne baba ile paylaşanlar ergenlik döneminde de bunu rahatlıkla yapabilir. Çocuklukta anne baba ile duygusal paylaşımı ve yeterli iletişimi olmayan çocuklar ergenlik döneminde paylaşım ve iletişimi yapmakta zorlanırlar.
Bu nedenle anne babaların çocukluk döneminden itibaren kendi ideallerindeki iletişim modelini oluşturmaları yarar sağlar. Aradaki mesafe çocuklukta çok fazla ise bunun ergenlik döneminde telafi edilmesi güç olabilir. Anne babaların çocukları ile aradaki mesafeyi belli bir dengede tutmaları bu açıdan yararlıdır. Aradaki mesafenin hiç olmaması veya çok fazla olması sakıncalıdır. Aradaki mesafe açının kolları gibi olmamalıdır. Açının kolları ilerledikçe açılır. Açı kolları arasındaki mesafe artar. Aramızdaki iletişim belli bir süreklilik göstermelidir. Çocuğumuz ile geçirdiğimiz ortak zamanlar uygun iletişim ve etkileşim modelinin çalışma ve şekillenme alanı olmalıdır. Her bir iletişim örneği ile bu kaliteyi gösterebiliriz.
Çocukluk döneminde attığınız temeller ve uygun yönlendirmeler semeresini verecektir. Çocuklukta yönlendiremediğimiz gençler bu aşamadan sonra değişmez olarak kabul edilmemelidir. İnsanoğlu sürekli bir değişim sürecindedir. Değişimin kalitesini ve güzelliğini belirleyen birçok faktör vardır. Önemli olan değişim için gerekli şartların oluşturulmasıdır. Bir buzu soğuk ortamda tutarsanız hep aynı kalacaktır. Ama sıcak bir ortama koyduğunuzda ortamdaki sıcaklık ile değişmeye ve erimeye başlayacaktır. İnsanın davranış şekillerini buza benzetebiliriz. Uygun ve ideal ortamda davranışlarda da değişiklikler görülecektir. Tabi bunun tam tersi olarak da sizin ortaya koyduğunuz olumsuz modeller varsa veya verdiğiniz olumlu özellikler tam anlamı ile yerleşmediyse o zaman soğuk bir atmosfer oluşacaktır. Değişimin zamanı yoktur diyerek ergen bireyin şekillenmesinde uygun ortamlar oluşturulmalıdır. Zamana bırakmadan uygun sıcak ortamı sağlamak için şimdiden işe başlayalım mı?  

Sinem DÜNDAR(Sınıf Öğretmeni)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ