Hoş Geldiniz | 07 Mayıs 2024 Salı

ÇOCUKLARDA ÖFKE PROBLEMİ

SEYDE BATUR (Sınıf Öğretmeni) 23 Nisan 2021 Cuma 08:00:47 ÖÖ
441 kez okundu.

Öfke ve kızgınlık, hepimizin zaman zaman yaşadığı en temel duygulardan biridir. Ailemize, çevremize, iş arkadaşlarımıza bazı nedenlerden dolayı öfkelenip çıkışabiliriz. Son derece insani doğal bir tepki biçimidir aslında. Eğer karşımızdaki kişiyle kurduğumuz iletişimde hiçbir öfke belirtisi yoksa o ilişki ‘yapay ilişki ’olarak değerlendirilebilir.
Öfke doğal bir duygudur, ancak öfke duygusunun şiddet ve saldırganlık ile sonuçlanması olumsuz sonuçlanabilir. Öfke becerisi zayıf olan çocuklar başkalarına acımaya, empatilerini harekete geçirmeye fırsat bulamadan kendilerini başka birisine zarar verirken bulabilirler.
Öfke sorunu yaşayan çocuklar, kendini anlayacak ve dinleyecek sakin bir ebeveyne ihtiyaç duyar. Yoğun öfke problemi yaşadığı süre boyunca onu azarlamak, kızmak yerine yanında olduğunuzu hissettirmeli ve onu ancak konuşursa anlayabileceği ikna edilmeli. Aksi takdirde çocuk negatif ifade etme yöntemlerini içselleştirmeye başlayacaktır. Daha az öfkelendiği, sakince problem çözme çabası içine girdiğinde takdir edilmelidir.
Öfke problemini azaltmak için duygularını eksiksiz bir şekilde anlatabileceği günlük tutmaları önerilebilir.
Çocuklar duygu yöntemlerini ebeveynlerden öğrendikleri için iyi rol-model olunmalı, iletişime dikkat etmeli ve duygular iyi yönetilmelidir.
Çocuklar medyanın kötü etkilerinden korunmalıdır. Amerika’da yapılan bir araştırmada günde ortalama 2 saat televizyon izleyen çocuğun zihin arşivinde negatif tutumlar depoladığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden çocukların ne izlediğini takip etmeli zaman zaman işlevsel programlar filmler araştırıp beraber izlemek önerilmelidir.
Çocuklar grup halinde oynanan oyunlara teşvik edilmelidir. Kazanmak ve kaybetmek grubun tamamını ilgilendiren bir durum olacağından davranış örüntüleri sosyal çevreyi yok saymayacak ve işlevsel olacaktır.
Enerjisini rahatlıkla boşaltabileceği spor dallarına ve aktivitelere yönlendirilmelidir. Kazanç ve kaybın kardeş olduğunu her fırsatta dile getirilmeli.
Kararlı olunmalı, ağlama nöbeti ve öfke patlaması yaşadığı bir durumda sırf ağladığı için istediği verilirse sürekli ağlama krizleri ortaya çıkacaktır.
SEYDE BATUR (SINIF ÖĞRETMENİ)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ