Hoş Geldiniz | 29 Mart 2024 Cuma

RENK NEDİR?

DİLARA TOM (Görsel Sanatlar Öğretmeni) 05 Haziran 2023 Pazartesi 00:02:00 ÖÖ
244 kez okundu.

Renk alıcı nesne (göz-beyin) ve uygun bir ışığın varlığında ortaya çıkan öznel bir deneyim ve akılsal bir duyarrlıktır. İnsan beyni dar bir dalga boyunu algılayabilir. 400-700 nm dalga boyunu algılayabilir. Buna, görülebilir spektrum denir.
Doğadaki varlıkların kendilerine özgü renkleri yoktur; yani renksizdirler. Bu yüzden karanlıkta varlıkların renklerini göremeyiz ancak bir ışık kaynağı olduğunda renkleri görebiliriz. Renk yapay ya da doğal tüm objelerden yansıyarak gelen ışınların göz ile algılanarak hissedildiği bir görüntüdür.
RENGİN OLUŞUMU
     Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun
nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı renge ayrıştırmasıdır.
RENK ÇEMBERİ
Renk çemberi tamamlayıcı renklerin öğrenilmesi açısından kolaylık sağlar. Çemberde,karşılıklı gelen renkler birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu bilgiler ışığı altında renklerin sınıflandırılması yapılabilir.
Temel renkler, spektrum (tayf) renkleri; kırmızı,turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor. Birincil renkler, renk karışımıyla elde edilemeyen renklerdir; kırmızı, sarı, mavidir. (Bu renkler bu özelliklerinden dolayı ana renkler olarak da ifade edilir).
ARMONİ
Renkler arasındaki ahenk ve uyuma armoni denir.
                                                     TEK RENK ARMONİSİ
Tek bir rengin açıklık ve koyuluk gibi ton (tram) değerleri arasındaki renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir. Her zaman kabul görecek bir renk armonisi çeşidi olmakla birlikte oldukça durağan bir görünüme sahiptir, sakindir.
                                           ANALOG RENK ARMONİSİ
Renk çemberinde birbirine komşu olan renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir. Analog renkler yan yana geldiklerinde birbirlerinin güçlerini kırarlar ve yumuşak bir görünüm kazanırlar. Bu sayede gözü rahatsız etmeyecek yumuşak bir ahenk oluştururlar.
                                    TAMAMLAYICI RENK ARMONİSİ
Renk çemberinde birbirinin karşısında yer alan renklerin oluşturduğu armonidir. Bu renklere tamamlayıcı renkler denir. Aralarında çok yüksek kontrast vardır. İçinde renk taşıyan her hangi bir tasarımda, dengeoluşturmak için, karşıt renkler kullanmak oldukça faydalıdır.


 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ