Hoş Geldiniz | 25 Nisan 2024 Perşembe

DERS ÇALIŞMA MOTİVASYONUMUZU NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?

BUSE YILMAZ (Rehber Öğretmen) 28 Nisan 2021 Çarşamba 08:00:13 ÖÖ
474 kez okundu.

Öğrencilerin yaşadığı en temel problemlerden birisi, belki de en önemlisi çalışma arzusunun oluşmaması ya da ders çalışma ilhamının gelmemesi olarak karşımıza çıkıyor.  Peki bizi başarıya götüren faktörler nelerdir? Bekletmeden hemen cevabı vereyim: Çalışmadan başarıyı götüren bir yol bulunmamaktadır.
Şunu da belirtmek gerekir ki:  Gezmeyeyim, tozmayayım, devamlı ders çalışayım diyorum; çünkü bu çalışma arzusu beni rahat bırakmıyor!” diyen bir öğrenci ile karşılaşmak da pek mümkün değil. O zaman böyle bir problemi olan öğrenciler çok fazla bu durumu dert etmesinler; çünkü genel tablo bu. şekildedir. Genel tablonun bu şekilde olmasına rağmen bu yarışı çalışan öğrenciler önde bitiriyor. O halde ne yapmalı?
1-Tören beklemeyin, eyleme geçin:
İnsanların birçoğunda harekete geçmek için isteğin oluşmasını beklemek gibi bir saplantı var. Halbuki insanoğlu istek oluşmadan harekete geçince belli bir süre sonra bu istek ortaya çıkabilmekte. Yani kimi zaman istemeye istemeye harekete geçmek, ders çalışma isteğini kendiliğinden oluşturabilir.
2-Hedefinize sıkı sıkıya bağlanın:
Hedefiniz yoksa çalışmak için bir nedeniniz de yoktur. En uzun yolculuk, nereye gidildiğini bilmeden yapılan yolculuktur. Nereye gideceğinize karar vermediyseniz harekete geçmek için bir istek oluşmaz. O nedenle hedefinizi güçlendirmeye, yazılarla ve resimlerle canlı tutmaya gayret edin.
3-Arkadaş çevrenizi çalışan öğrencilerden oluşturun:
Çevrenizdeki arkadaşlar çalışan, çalışmayı seven, yarış edebileceğiniz nitelikte olsun.  Çevrenizde ders çalışan öğrencilerin olması sizin çalışma isteğinizi arttırarak, iradenizi güçlendirecektir.
4-Zihninizi düzenleyin:
Aklınızda daima, bu sene yapacağınız güzel bir çalışmayla bütün bir geleceğinizi belirleme şansına sahip olabileceğiniz düşüncesi bulunsun. Zihninizi bu yönde şartlandırın.
5-Başarıda kendinizi ödüllendirin:
Önünüze koyduğunuz günlük, haftalık ya da aylık hedeflere, almak istediğiniz puan hedeflerine ulaştığınızda kendinize ödüller verin.
6-İyi bir teknik direktör edinin:
Sizin çalışma koşullarınızdan haberdar, sizi yakından tanıyan, zaman zaman çalışma performansınızı denetleyen, hedeflerinizi ne derece gerçekleştirdiğinizi ölçen-biçen ve gerekli taktik ve tekniklerle sizi yönlendiren bir eğitimci de çalışma iradenizi güçlendirecektir.
7-Çevrenizde sizi konuşma ve davranışlarıyla tetikleyecek kişiler olsun:
Sizler birer robot değilsiniz. Tabii ki arada sırada çalışma isteğiniz azalacak, performansınız düşecektir. Böyle dönemlerde konuşmasıyla sizi etkileyen, çalışma isteğinizi artıran, iradenize güç veren bir insanla konuşmanızda fayda vardır.
8-Ümitsizliğe düşmeyin:
Zaman zaman bunalabilir, ümitsizliğe düşebilir, karamsarlığa kapılabilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Bazı dönemlerde aksilikler ve başarısızlıklar peş peşe gelebilir. İşte bu noktada ayakta kalmasını bilenler diğer adaylara karşı önemli bir avantaj elde edeceklerdir. Bırakmak, kaçmak herkesin rahatlıkla yapabileceği şeylerdir. Ancak problemlerle mücadele etme iradesini gösterenler hem bu sınavda hem de hayatın diğer dönemlerinde başarıyı yakalayabileceklerdir.
BUSE YILMAZ (REHBER ÖĞRETMEN)

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ