Hoş Geldiniz | 23 Nisan 2024 Salı

Kürşad ve 40 Çerisi

ERKAN EVREN (Türkçe Öğretmeni) 27 Kasım 2020 Cuma 08:00:37 ÖÖ
482 kez okundu.

Kürşad asker olarak Çin sarayına hizmette bulunsa da, tutsak Türklerin esaret altından kurtulması için uygun anı bekliyordu. Çünkü Türkler bağımsızlıklarına çok düşkündü. Çin İmparatoru her akşam sarayından dışarıya gezmeye çıkıyordu. Baskın gecesi (19 Mayıs 639 ) sözleşilen zamanda, Çin sarayının etrafında toplandıkları vakit, çok şiddetli bir yağmur yağmaya başlamıştı. Yağmurun altında biraz bekledikten sonra, Çin Hükümdarının bu akşam dışarı çıkmaktan vazgeçtiğini öğrendiler. Çinlilerin bu baskından herhangi bir şekilde haberdar olma ihtimaline karşı, baskının başka bir akşama bırakılmasını doğru değildi. Bu olasılığı önlemek için baskının hemen o gece yapılmasını uygun gördüler.
 
Daha fazla beklemeden Çin İmparatoru’nun sarayına saldırdılar. Sarayı binlerce Çin askeri korumaktaydı. Saldıranlar ise Kürşad ve onun 40 çerisiydi. Birkaç dakika içinde dış kapıdaki muhafızları etkisiz hale getiren Kürşad ve 40 çeri, sarayın bahçesine geldiklerinde yüzlerce askerin kendilerini karşıladıklarını gördü. 40 çerinin çoğu ya yaralandı ya da şehit düştü.
 
Kürşad’ın “Ahırlara doğru çekilin!” emri üzerine ahırlara doğru ilerlediler. Fakat her adımda karşılarına çok fazla Çin askeri çıkıyordu. 40 çeriden sadece 14’ü ahırlara ulaşabilmişti. Kendileri gidinceye kadar vakit kazanmak için, üç kişiyi ahır kapılarına artçı olarak bıraktılar. Diğer on bir kişi atlara binerek ırmağa doğru ilerlediler. Ama arkadan Çin süvari alayları geliyordu. Yorgun ve yaralı on bir kişi, ırmağın kenarına ulaştıkları zaman, akşamdan beri yağan yağmurun suları kabarttığını, köprüleri söküp götürdüğünü gördüler. Sekiz saat önce sakin olan sular, şimdi geçilmez olmuştu. Irmağını geçemeyeceklerini anlayan 11 çeri göğüs göğüse çarpışarak şehit oldular.
 
 Caner KARPUZCULAR( Sosyal Bilgiler Öğretmeni)
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ