Hoş Geldiniz | 19 Nisan 2024 Cuma

HASTALIK HASTASI OLABİLİRİZ

CEMİLE AKTAŞ (Biyoloji Öğretmeni) 16 Eylül 2020 Çarşamba 11:40:14 ÖÖ
386 kez okundu.

                         
  ‘Bu hastalık bende de var.’ , ‘Belirtilerine baktım, tüm belirtiler uyuyor.’ , ‘Psikolojik diyorlar ama ben hastayım.’ gibi cümleleri çok duymuşuzdur. Halk arasında ‘evhamlı’ diye tabir ettiğimiz durum hastalık hastalığı (Hipokondriyazis)’dır.
  Amerika’da yapılan araştırmada sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık 20 kişiden birinde bu hastalığın mevcut olduğu ortaya çıktı. Bu sorun 20-30’lu yaşlarda başlıyor.
   Bedensel şikâyetler en büyük sıkıntıdır. Bu nedenle sürekli doktorlara gitme eğilimindedirler. Sürekli internet sitelerinden hastalık araştırması yaparlar. Hasta ziyareti yapmaktan kaçınırlar.
   Hastalıkla birlikte, depresyon ve endişe bozukluğu sıkça görülür. Stresli dönemlerde, şikâyetleri daha fazla artar. Kişinin yakınlarından birisinin ölmesi veya hastaneye yatması, hastanın şikâyetlerini artırır. Mutlaka psikiyatrik tedavi gerekir.
   Çoğumuzun normal karşıladığı baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı, adet dönemi sancısı, şişkinlik, kabızlık, öksürük gibi belirtileri önemli bir hastalığın belirtisi olarak yorumlar.
Yapılan muayenelerde ve tahlil sonuçlarında herhangi bir sorun bulunmazsa bile rahatlayamazlar. Hastalığın olmadığı konusunda ikna edilmeleri oldukça güçtür.
Çevresinde herhangi birinin hastalık yakınması varsa, onun belirtilerini vücudunda aramaya başlar. Sık doktora gitmek, sık hastaneye başvurmak yaşam biçimi haline dönüşür.
   Doktora göründüklerinde herhangi bir bedensel hastalığa rastlanmadığında hasta tarafından, doktorun bilgisizliği veya onu yeterince ciddiye almadığını düşünürler.
Başka psikiyatrik sorunlar (depresyon gibi) yoksa psikiyatriste başvurmazlar.
Kişiyi, psikiyatriste gitme konusunda ikna etmek zordur.
Hastalıkla uğraşmaktan işini, yakın ilişkilerini ihmal eder.
 
 
                                                                                                                        Cemile AKTAŞ (   BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ)
                                                                                                                   
 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ