Hoş Geldiniz | 28 Mart 2024 Perşembe

MERLIN

SİNAN ŞENKAL (İngilizce Öğretmeni) 14 Şubat 2020 Cuma 00:00:00 ÖÖ
601 kez okundu.

Dizi 2008 yılı Eylül ayında İngiliz devlet kanalı BBC’de yayınlanmaya başlandı. İlk sezonu
13 bölümdür. Nitekim ikinci sezon 2009 Eylül’de, tam bir yıl sonra başladı ve kısa bir süre önce, kasımda sonlandı.
Öncelikle, genel hatlarıyla dizinin konusundan bahsetmek istiyorum. Dizi herkesin bildiği Kral Arthur efsanesini baz alsa da, genel hatlarıyla efsaneden oldukça farklı. Bunun bir efsane olduğunu göz önüne alırsak, bir takım değişimlerin olmasını oldukça normal karşılayabiliriz; ancak Merlin’de gördüğümüz değişimler, bence ‘bir takım’dan çok daha fazla.
Bir kere bizim yaşlı, aksakallı, Arthur’a yol gösterici, güçlü ve bilge büyücümüz Merlin, bu dizide karşımıza, Arthur ile aynı yaşlarda, toy bir delikanlı olarak çıkıyor! Ama bu sizde olumsuz etki yaratmasın, izlemeye başladıktan sonra aklınızdaki aksakallı Merlin imajı siliniveriyor, kendinizi genç Merlin’in düştüğü durumlara gülümserken buluyorsunuz.
Dizi, Merlin’in annesinin onun doğuştan gelen sihir güçlerinin, yaşadıkları küçük köyde fark edileceği ve Merlin’in hayatının tehlikeye gireceğinden endişelenerek, onu gözetmesi ve eğitmesi için Kral Uther Pendragon’un saray doktoru olan Gauis’un yanına göndermesiyle başlıyor. Sihirli güçleriyle Merlin neden mi tehlikede? Çünkü Camelot’ta büyü yapmak en büyük suç ve büyücülerin cezası ise ölüm!
Uther, yirmi yıl önce Camelot’u büyünün yarattığı büyük bir kaostan kurtarmış ve ülkeye barış ve huzur getirmiştir. Ülkeyi tüm büyücülerden temizleyen –ya da öyle yaptığını zanneden- Uther, büyünün yaratabileceği olası bir yıkımdan korkmakta, tüm büyücüleri ve büyüyle alakası olan şeyleri ‘kötü’ olarak nitelendirmektedir. Büyüye karşı olan bu nefretinin sebepleri arasında, geçmişinde yaşadığı gizemli bir olayın da etkisi yadsınamaz.
Merlin, Uther’in tek oğlu, Prens Arthur ile talihsiz bir şekilde karşılaşıyor ve işte dizi tam bu anda başlıyor diyebiliriz. Merlin ve Arthur ilk anda birbirlerinden hiç hoşlanmıyorlar, hatta bu Merlin için hoşlanmamaktan fazla bile olabilir. Merlin’e göre Arthur, ukala, şımarık, zorba birinden başka bir şey değil. Bir şekilde Merlin, her ne kadar ikisi bunu hiç istemeseler de, Uther’in emriyle Arthur’un hizmetkârı oluyor.


 

ÖĞRETMEN MAKALELERİ
İŞLEMLER ID
Gülerçin Koleji Logo
Gülerçin Koleji Logo
Anaokulu
İlkokul
Ortaokul
Lise
Özel Çerkezköy Gülerçin Eğitim Kurumları

Türkiyenin En Başarılı Eğitim Veren Kurumu - Özel Çerkezköy Gülerçin Koleji


Adres: İstasyon Mah. Çisem Sok. Tepe Emlak Konutları Karşısı Özel Okul Mevkii No:1 Çerkezköy / TEKİRDAĞ